Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η κολυμβήθρα του Στρος Καν

από Γκρινιαρόγατο
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Οι Έλληνες βρίσκονται μέσα στα σκατά και μάλιστα πολύ βαθιά! Η βαθυστόχαστη διαπίστωση -και η γλαφυρή διατύπωση φυσικά- ανήκει στον Ντομινίκ Στρος Καν και την ξεφουρνίζει μ’ αυτές ακριβώς τις λέξεις στο διαβόητο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, που θα προβληθεί στη Γαλλία την Κυριακή. Στο ίδιο ντοκιμαντέρ που ξεγυμνώνει τον δικό μας βασιλιά Γιώργο, αποκαλύπτοντας πώς του ζητούσε στην Ουάσιγκτον να μας αγκαλιάσει το ΔΝΤ την ίδια στιγμή που δήλωνε στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να μας αφήσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αυτό όμως κόπηκε στο τελικό μοντάζ!

Αλλά δεν αρκείται στη διαπίστωση -και στη γλαφυρή διατύπωση- ο επίδοξος πρόεδρος της Γαλλίας. Κολυμπάει μαζί μας στα δύσοσμα βαθιά, παρ’ όλη την αηδία που αισθάνεται -και δεν κρύβει. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όμως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους, λέει. Προσθέτει μάλιστα, για να γίνει πιο πειστικός, ότι στην Ελλάδα η απάτη πάει σύννεφο. Και καταλήγει φυσικά ότι στην υπόθεση αυτή ο ίδιος δεν έπαιξε παρά ένα ρόλο Ρομπέν των... σκατών, γιατί αν δεν μας είχε βοηθήσει θα είχαμε πέσει στην άβυσσο.

Κι όποιος Έλληνας θυμώνει ας πιει ξύδι -θεμιτός ο θυμός παραδέχεται μεγαλόψυχα ο Στρος Καν. Ο οποίος δεν μας λέει όμως αν στα βαθιά της χαβούζας που κολύμπησε για να βρει την αλήθεια βρήκε όλους τους Έλληνες. Αν βρήκε ας πούμε τους μεγάλους φοροφυγάδες, τους αστέρες της διαπλοκής, τον Δασκαλόπουλο -που τον δασκαλεύει- και τους φίλους του, τους τραπεζίτες και τους κυνόδοντες, τους διαπλεκόμενους, τους αεριτζήδες, τους αυτουργούς του χρέους, τους μάγους των στοιχείων, τους αετονύχηδες της απάτης, τα καλά παιδιά της Siemens και των μεγάλων έργων, την εκλεκτή πελατεία των ελβετικών τραπεζών.

Δεν τους βρήκε; Α, έπρεπε να το σημειώσει αυτό. Δεν είναι Έλληνες αυτοί; Δεν έχουν μια θέση στην... κολυμβήθρα του; Είναι γνωστό ότι τη βασική ευθύνη για τις απάτες, τη φοροδιαφυγή, το μαγείρεμα των στοιχείων, την έχουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, άντε και οι φορτηγατζήδες και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ. Αλλά οι αρχηγοί εντελώς άμοιροι ευθυνών δηλαδή; Αυτό καταντάει σκάνδαλο. Ή θα είμαστε όλοι Έλληνες, ακόμα και στα σκατά, ή καλύτερα η άβυσσος κύριέ μου...

1 σχόλιο: