Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Η ηθική νίκη των μεταναστών

(πηγή)
από την Αυγή

Τι μεσολάβησε ώστε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης να προσέλθει στον διάλογο χθες με τους "λαθρομετανάστες", προσφωνώντας τους μάλιστα "μετανάστες χωρίς χαρτιά"; Τι μεσολάβησε ώστε ο υπουργός Υγείας να στείλει τους γιατρούς του ΕΣΥ για να συνδράμουν τους απεργούς πείνας και όχι το "κλιμάκιο" για να διαπιστώσει "μικροβιολογική βόμβα", όπως είχε πράξει προ ημερών; Τι μεσολάβησε ώστε οι αλληλέγγυοι πολίτες, τους οποίους επί μέρες δυσφημούσαν ως υποκινητές, να γίνονται δεκτοί ως συμπαραστάτες των μεταναστών στη συνάντηση στα γραφεία της ΓΣΕΕ; Τι μεσολάβησε ώστε από τη ρητορική του αυταρχικού κράτους, που δεν ιδρώνει μπροστά στους επαπειλούμενους κινδύνους για τις ζωές ανυπεράσπιστων ανθρώπων, η εξουσία να υποχωρεί σε υποσχέσεις για ανθρωπιστικές προσεγγίσεις;

Πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν στη χθεσινή, κατ' αρχάς θετική, εξέλιξη με τη συνάντηση υπουργών - μεταναστών, που σηματοδοτεί την ηθική νίκη των απεργών πείνας. Καθοριστικός παράγων υπήρξε η ίδια η αποφασιστικότητα των απεργών πείνας. Η άδολη αγωνιστικότητά τους επέβαλε σε όλους τον σεβασμό απέναντί τους. Δεν πρόκειται για ενέργειες που εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως επί μέρες διέδιδαν τα χαλκεία του κ. Ραγκούση. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η έμπρακτη στάση αρχών μπορεί να διαλύσει τις επικοινωνιακές αθλιότητες. Ακόμη και ο Τύπος, που αντιμετώπιζε με καχυποψία τον αγώνα τους, αναγκάζεται τώρα να επανατοποθετηθεί.

Παρά τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί για επιλογές των απεργών πείνας, υπήρξε ακριβώς η επιλογή της απεργίας πείνας που έθεσε στην ημερήσια διάταξη το μεταναστευτικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, η απεργία πείνας, αντί να κυλήσει στο περιθώριο, αποδείχθηκε καταλύτης εξελίξεων ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών.

Οι μετανάστες κατόρθωσαν να εξαγγείλει η κυβέρνηση ρυθμίσεις για τα ένσημα, που βελτιώνουν όχι μόνο τη δική τους θέση, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων σε συνθήκες κρίσης. Αυτή η προσφορά δείχνει ότι Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν αγωνιζόμενοι σε κοινούς στόχους.

Είναι ώρα για μετριοπάθεια απ' όλες τις πλευρές. Οι παρεμβάσεις φορέων, όπως η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι δημοτικές αρχές της περιοχής, δείχνουν τον δρόμο του "έντιμου συμβιβασμού". Η κύρια ευθύνη για να βρεθεί λύση βρίσκεται στην κυβερνητική πλευρά. Ελπίζουμε και αναμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου