Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Το μανιφέστο της επισφαλούς γενιάς

(πηγή)
από την Αυγή

"Εμείς, οι άνεργοι, 'η γενιά των πεντακοσίων ευρώ' και οι άλλοι ανεπαρκώς αμειβόμενοι, μεταμφιεσμένοι σκλάβοι, εκείνοι που υπο-απασχολούνται ή έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι περιστασιακά εργαζόμενοι, οι μαθητευόμενοι, οι ασκούμενοι, οι υπότροφοι, οι εργαζόμενοι φοιτητές, οι φοιτητές, οι μανάδες, οι πατεράδες και οι νέοι άνθρωποι της Πορτογαλίας.

Εμείς, που μέχρι τώρα εφησυχάζαμε όσον αφορά τις συνθήκες που μας επέβαλλαν, στεκόμαστε εδώ, σήμερα, για να συμβάλουμε σε μια ποιοτική αλλαγή στη χώρα μας. Στεκόμαστε εδώ, σήμερα, γιατί δεν μπορούμε να αποδεχθούμε άλλο την κατάσταση στην οποία μας έχουν σύρει. Στεκόμαστε εδώ, σήμερα, γιατί κάθε μέρα αγωνιζόμαστε σκληρά για να θεωρηθούμε άξιοι να έχουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον, σταθερότητας και ασφάλειας σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Διαμαρτυρόμαστε ώστε οι υπεύθυνοι για την αβέβαιη κατάσταση μας -πολιτικοί, εργοδότες και οι ίδιοι μας οι εαυτοί- να δράσουν συλλογικά για μια άμεση αλλαγή στην πραγματικότητά μας που πλέον δεν είναι βιώσιμη.


Διαφορετικά:

α) Το παρόν μας είναι προδομένο, γιατί δεν μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε τις δυνατότητές μας, αποκλείοντας έτσι τη βελτίωση των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών της χώρας. Οι προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς, η οποία δεν μπορεί να ευημερήσει, πάνε χαμένες.

β) Το παρελθόν προσβλήθηκε, γιατί οι προηγούμενες γενιές, που δούλεψαν σκληρά για τα δικαιώματά μας, για την πρόσβασή μας στην εκπαίδευση, την ασφάλειά μας, τα εργασιακά μας δικαιώματά και την ελευθερία μας, δεκαετίες αγώνων, επενδύσεων και αφοσίωσης, διακινδυνεύουν να συμβιβαστούν.

γ) Το μέλλον είναι υποθηκευμένο, και το προβλέπουμε χωρίς να μεριμνούμε για ποιοτική εκπαίδευση προς όλους και χωρίς δίκαιες συντάξεις για εκείνους που δούλεψαν όλη τους τη ζωή. Οι πόροι και οι δεξιότητες που θα μπορούσαν να ξαναφέρουν τη χώρα στο προσκήνιο της οικονομικής επιτυχίας θα πάνε χαμένες.

Είμαστε η γενιά με τα περισσότερα προσόντα στην ιστορία της χώρας. Οπότε, μην μας απογοητεύσετε με την προοπτική της εξαθλίωσης, της απογοήτευσης ή της έλλειψης μελλοντικών προοπτικών. Πραγματικά πιστεύουμε πως έχουμε όλους τους πόρους και τα εργαλεία για να παράξουμε ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα και τους εαυτούς μας.

Δεν πρόκειται για διαμαρτυρία ενάντια σε άλλες γενιές. Απλούστατα, δεν είμαστε διατεθειμένοι, ούτε θέλουμε, να περιμένουμε τα προβλήματα να λυθούν μόνα τους. Διαμαρτυρόμαστε γιατί θέλουμε μια λύση και θέλουμε να αποτελέσουμε κομμάτι της."

- Το κείμενο αυτό, που περιγράφει με τόση ενάργεια τα προβλήματα των νέων της γενιάς της επισφάλειας στην Ελλάδα, είναι πορτογαλικό και μοιραζόταν τις τελευταίες μέρες στις κινητοποιήσεις ενάντια στην "πολιτική των προθύμων" από τους Πορτογάλους πρεκάριους.


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Πορτογαλία: Η “Απελπισμένη Γενιά” πλημμυρίζει τους δρόμους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου