Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κοινά προβλήματα, κοινές λύσεις

σκίτσο του Matteo Bertelli από το Cartoon Movement
από την Αυγή

Παρά την ένταση της κρίσης, η Ελλάδα δεν αποτελεί ευρωπαϊκό παράδοξο. Τα ίδια προβλήματα εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ε.Ε., εξέλιξη που προδιαθέτει για το ενδεχόμενο αποδιαρθρωτικής αστάθειας. Σήμερα οι ηγέτες της Ευρωζώνης συζητούν, έτοιμοι να αποδεχθούν τους όρους που υπαγορεύει η Μέρκελ. Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο μετονομάζεται σε Σύμφωνο για το Ευρώ, είναι στην ουσία Σύμφωνο Ύφεσης. Συμπιέζονται οι κοινωνικές δαπάνες, η ζήτηση και η κατανάλωση, μέσα από ένα πρόγραμμα πολύχρονης λιτότητας και αιματηρών δημοσιονομικών περικοπών.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αιφνιδιάζεται. Χθες στο Παρίσι δεν επιβεβαιώθηκαν οι ελπίδες του. Αντιθέτως, η Μέρκελ διεμήνυσε ότι ακόμη και η μικρή μείωση του επιτοκίου δανεισμού της τρόικας προϋποθέτει για την Ιρλανδία ότι θα συναινέσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και για την Ελλάδα ότι θα προχωρήσει στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Η Μέρκελ υπενθυμίζει, με τον τρόπο της, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Στην ουσία, ο πρωθυπουργός, ακόμη κι αν ήθελε να διαπραγματευτεί, έχει παραδοθεί πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεσμεύει τη χώρα και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική που συνεχώς βυθίζει την οικονομία.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση οικονομίας για να διαπιστώσει κανείς ότι το Μνημόνιο εκτοξεύει το χρέος και την ανεργία. Και καλά η ανεργία, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους τροϊκανούς. Το χρέος όμως; Είναι προφανές ότι το χρέος, που είναι πραγματικό πρόβλημα, χρησιμοποιείται ως μοχλός ανατροπών προς το συμφέρον του κεφαλαίου. Γι' αυτό οι τροϊκανοί δεν νοιάζονται που ξεφεύγει το χρέος, αλλά επικεντρώνουν τις πιέσεις τους στις περιβόητες "διαρθρωτικές αλλαγές".

Στον αντίποδα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών πολιτικών, η ευρωπαϊκή αριστερά επεξεργάζεται απαντήσεις στην κρίση και το χρέος, που η επιτυχία τους εξαρτάται πρώτα - πρώτα από την ικανότητα παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Το δημόσιο χρέος γίνεται ολοένα και περισσότερο πρόβλημα ευρωπαϊκό.

Το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα αποτελεί βήμα πολιτικού - επιστημονικού προβληματισμού για τη διαμόρφωση προτάσεων που θα αποδιοργανώνουν τη θεολογία του μονόδρομου και θα θεμελιώνουν εναλλακτικούς δρόμους για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι κοινή συνείδηση ότι τα προβλήματα είναι κοινά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο και συνεπώς μόνο κοινές μπορεί να είναι οι λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου