Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Νίκη της ηθικής και της λογικής

(πηγή)
από την Αυγή

Η χθεσινή αίσια έκβαση της απεργίας πείνας των μεταναστών αποδεικνύει ότι υπήρχαν λύσεις στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Δεν υπήρχε όμως, επί τόσες μέρες, πολιτική βούληση της κυβέρνησης για άμεση λύση.

Μετά από 43 ημέρες απεργία πείνας, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι μια τέτοια υπόθεση, με επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή, δεν ήταν δυνατόν να λυθεί με νικητές και νικημένους. Δεν μπορούσε να βρεθεί λύση με επιμονή σε αντιλήψεις κρατικού γοήτρου και σε κινδυνολογίες εις βάρος αδύναμων και απόκληρων ανθρώπων. Γι' αυτό και δεν προσφέρει τίποτα το θετικό η οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της εξέλιξης με μικροκομματικές - παραγοντικές επιδιώξεις.

Οι απεργοί πείνας είχαν δικαιωθεί ηθικά με την ανυστερόβουλη στάση τους. Ήταν αυτή η στάση τους που ενεργοποίησε την κοινωνική αλληλεγγύη, την έμπρακτη κινητοποίηση νομικών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ανθρώπων του πνεύματος, δημοτικών αρχόντων, νέων, συνδικαλιστών και των κομμάτων της αριστεράς. Ήταν η στάση τους που δημιούργησε ρήγματα ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση.

Η περιπέτειά τους τελείωσε, αλλά τα προβλήματα των μεταναστών παραμένουν. Η κρίση στη Μέση Ανατολή προβλέπεται να δημιουργήσει νέες μεταναστευτικές πιέσεις. Η νομοθεσία της Ευρώπης - φρούριο, που καταδικάζει τη χώρα μας σε αποθήκη των "μεταναστών χωρίς χαρτιά", δεν μπορεί να ανακόψει τα κύματα των απελπισμένων.

Η κυβερνητική απόφαση να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν οι μετανάστες να πηγαινοέρχονται στις χώρες καταγωγής τους είναι μια καλή αρχή για να σπάσει η ιδιόρρυθμη φυλάκισή τους και ν' ανοίξει ο δρόμος και προς δυσμάς.

Αυτές τις 43 μέρες ζήσαμε και σκηνές που δεν τιμούν τον πολιτισμό μιας χώρας που επί χρόνια έστελνε μετανάστες και η παρούσα οικονομική δυσπραγία αναβιώνει αυτή την τάση. Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία κατά την οποία ο κοινωνικός κατακερματισμός, ο πόλεμος όλων εναντίον όλων, ελλοχεύει ως παρεκτροπή που υποθηκεύει το μέλλον της κοινωνίας και θυματοποιεί εναλλάξ τα θύματα.

Τέλος καλό, αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επιβεβαιωθεί και η αισιόδοξη συνέχεια της ρήσης, ώστε να μην αιφνιδιαστούμε και πάλι μπροστά σε νέα, σχεδόν απονενοημένα, διαβήματα των "μεταναστών χωρίς χαρτιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου