Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ρατσιστικό παραλήρημα ΝΔ, ΛΑΟΣ

Σταμάτησαν την απεργία πείνας


Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τους δώσει «καθεστώς ανοχής» αορίστου χρόνου με δικαίωμα στην εργασία και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων


από τον Ριζοσπάστη

Εληξε χτες το βράδυ η απεργία πείνας των 300 μεταναστών του Μεγάρου «Υπατία», που βρισκόταν στην 44η μέρα, ύστερα από τη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντί τους ότι με Υπουργική Απόφαση θα τους εντάξει σε «καθεστώς ανοχής» χωρίς αναφορά στο χρόνο διάρκειάς του, θα τους χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα και άδεια εργασίας και θα μειώσει τον προαπαιτούμενο χρόνο διαμονής μεταναστών χωρίς χαρτιά - ώστε να τους χορηγηθεί ειδική άδεια διαμονής - από τη 12ετία που ισχύει σήμερα, στην 8ετία.

Οι σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης μεταφέρθηκαν στους απεργούς μετανάστες σε συνάντηση που είχε επιτροπή τους, χτες το απόγευμα, στο κτίριο της ΓΣΕΕ, με τους υπουργούς: Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, την υφυπουργό Εργασίας Αννα Νταλάρα και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής Ανδ. Τάκη. Στις προαναφερόμενες δεσμεύσεις είχε καταλήξει Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε το πρωί με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Ραγκούση, Χρ. Παπουτσή και Α. Λοβέρδου, της υφυπουργού Α. Νταλάρα και της επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού Ρ. Βάρτζελη. Μετά τη συνάντηση με το κλιμάκιο της κυβέρνησης, οι μετανάστες πραγματοποίησαν συνέλευση στο χώρο της απεργίας όπου και αποφάσισαν την αναστολή της.


Αντιπαράθεση στη Βουλή

Εντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε χτες στη Βουλή με αφορμή αυτές τις εξελίξεις. Αφορμή αποτέλεσε ρατσιστικό παραλήρημα βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. Συγκεκριμένα, ο Αδ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «εξευτελιστική υποχώρηση του ελληνικού κράτους σε 300 εκβιαστές και τους φίλους τους», υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αλλάξει το νόμο» και «κατάφεραν να πάρουν νομιμοποιητικά έγγραφα και απεριόριστο καθεστώς ανοχής». Μίλησε για «ημέρα ντροπής για το ελληνικό πολιτικό σύστημα» και «σήμα σε οποιονδήποτε θέλει να εκβιάσει το ελληνικό κράτος να το κάνει».

Απαντώντας σε αυτήν την τοποθέτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για υποκρισία και τόνισε ότι συνειδητά αποσιωπάται πως η ιμπεριαλιστική πολιτική είναι η αιτία της μετανάστευσης. «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. Υπάρχουν άνθρωποι απελπισμένοι», τόνισε χαρακτηριστικά, παρεμβαίνοντας και συμπλήρωσε ότι «όσοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μαγνήτης λαθρομεταναστών, πρέπει να κοιτάξουν ποιοι είναι εκείνοι που ωθούν τους ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους» και «είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική, η πολιτική που βομβαρδίζει». Ειδικά για το θέμα των 300 μεταναστών, ο Θ.Παφίλης θύμισε πως το ΚΚΕ εκτίμησε εξαρχής ότι «αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες σε αυτήν τη μέθοδο δε βοηθούν και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα». Κατηγόρησε όμως παράλληλα για υποκρισία όσους δηλώνουν αγανακτισμένοι από την εξέλιξη, λέγοντας ότι «δεν είδα κανέναν να εξεγείρεται για όσους μετανάστες δουλεύουν ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα και ζουν σαν τα ζώα». Επισήμανε επίσης ότι εξαρχής το ΚΚΕ ζήτησε «να δοθεί μια λύση για να μη θρηνήσουμε θύματα», τονίζοντας ότι «είναι χρήσιμο να βγουν συμπεράσματα από αυτήν την εξέλιξη» και «να αντιληφθούν όλοι ότι είναι ένα θέμα πολυσύνθετο». Ξεκαθάρισε, τέλος, πως «εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που ταΐζουν με το αίμα τους τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξε ότι υπήρξε «πιστή τήρηση του νόμου 3907», ενώ δεν έγινε «καμία παραχώρηση» και «δεν υπάρχει καμία παραβίαση του νόμου». Σημείωσε ότι «αν κάποιοι θέλανε νεκρούς ή μαζική νομιμοποίηση απογοητεύθηκαν». Στην κυβερνητική ανικανότητα απέδωσε το πρόβλημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος, υποστηρίζοντας πως «από τη στιγμή που επετράπη σε 300 λαθρομετανάστες να καταλάβουν το κτίριο της Νομικής ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα τους επιφυλάσσατε προνομιακή μεταχείριση, για να ξεφύγετε από τον ίδιο σας το φόβο». Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα», ενώ «κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει μαγνήτης λαθρομεταναστών».

«Απόλυτα ταπεινωτική για την ελληνική πολιτεία» χαρακτήρισε τη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης για τους μετανάστες απεργούς πείνας στην «Υπατία» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σε μια δήλωση - μνημείο ρατσισμού και απανθρωπιάς. Ο Γ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε στον εκβιασμό των παράνομων μεταναστών του Μεγάρου "Υπατία" και των υποστηρικτών τους, και προχωρεί στην "διά της πλαγίας οδού" νομιμοποίησή τους».
  • Στο Αυτόφωρο παραπέμφθηκαν για την Παρασκευή, οι δύο συνοδοί των μεταναστών απεργών πείνας, που συνελήφθησαν ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής του «Ερυθρού Σταυρού». Εναντίον τους, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης διά παραλείψεως τελουμένης κατά συναυτουργία και παράνομη βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου