Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Όχι στα ζόμπι του πυρηνικού εφιάλτη

 από REDNotebook

Να βγάλουμε επιτέλους τα αναγκαία συμπεράσματα από την έκρηξη στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα

Δελτίο τύπου του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου

Να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εγκατάσταση νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ιαπωνία με τον ισχυρό σεισμό, το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε και την έκρηξη που σημειώθηκε σε έναν από τους αντιδραστήρες του σταθμού Φουκουσίμα Ι, ήρθαν και με ένα άλλο τρόπο να επιβεβαιώσουν πόσο αναγκαία και επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής.

Το γεγονός οτι αυτά συμβαίνουν σε ένα από τους 25 μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς του Κόσμου και μάλιστα στη μητρόπολη της πυρηνικής τεχνολογίας, την Ιαπωνία, όπου ξοδεύονται τεράστια ποσά για την έρευνα και την ασφάλεια, πρέπει να κάνει όλους όσοι θέλουν να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς στη γειτονιά μας να ξανασκεφτούν. Σε μια γειτονιά που όχι μόνο δεν μπορεί να συγκριθεί σε τεχνογνωσία, οικονομικές και επιστημονικές δυνατότητες με την Ιαπωνία, αλλά χαρακτηρίζεται επιπρόσθετα από γεωπολιτική ρευστότητα και ασάφεια. Που υποφέρει από διακρατικές εντάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις. Που ακριβώς γι αυτούς τους λόγους παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο διασποράς ραδιενεργών υλικών με δυνατότητα να παραχθούν είτε από κράτη είτε από ανεξέλεγκτα κυκλώματα, πυρηνικά όπλα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η πυρηνική ενέργεια είναι ειδικά για την εύφλεκτη περιοχή μας μιά αδιέξοδη, επικίνδυνη, εγκληματική επιλογή. Όσοι κάνουν το βήμα προς αυτή την επιλογή, αναλαμβάνουν τεράστιες και ιστορικές ευθύνες για το Περιβάλλον, την Ειρήνη, την ίδια τη Ζωή.

Ευθύνες αναλαμβάνουν όμως και όσοι δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις. Επιμένουμε οτι το πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι μόνο επιστημονικό και τεχνικοοικονομικό. Είναι πρωτίστως θέμα που έχει εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων πολιτικές πλευρές. Γι αυτό από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ΑΠΜ, ζητάμε την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και μιά διεθνή εκστρατεία για την κατάργηση όλων των όπλων μαζικής καταστροφής από την περιοχή, με στόχο να δημιουργηθεί στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μιά Ζώνη Ειρήνης Ελεύθερη από Πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής. Πειστική απάντηση γιατί δεν αναλαμβάνονται αυτές οι πρωτοβουλίες, ακόμα περιμένουμε.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
 

Δελτίο τύπου Οικολόγων - Πράσινων:
ΟΙ «ΚΟΝΤΕΣ ΜΝΗΜΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ… Τραγική προειδοποίηση και για την περιοχή μας 

25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, αυτό που ζει η Ιαπωνία διαψεύδει με τραγικό τρόπο την εγκληματική προπαγάνδα ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ποτέ ασφαλής, ακόμη και στις πιο οργανωμένες και τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες. Η καταστροφή αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τη σεισμογενή γειτονιά μας όπου Τουρκία και Βουλγαρία σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Είναι ξεκάθαρο ότι επείγει εγκατάλειψη των πυρηνικών φιλοδοξιών και ριζική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Ιαπωνικό λαό και καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για άμεση αποστολή ομάδων διάσωσης αλλά και για Βαλκάνια χωρίς πυρηνικά.


.-.-.-.-.-.-.-.


Από το γραφείο τύπου του Συνασπισμού:


Νιώθουμε βαθιά αλληλέγγυοι με τον ιαπωνικό λαό, ο οποίος ζει μια μεγάλη τραγωδία από το νέο μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα του.

Την ίδια ώρα, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις καταστροφές που υπέστησαν πυρηνικές εγκαταστάσεις, των οποίων το μέγεθος δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Εικοσιπέντε χρόνια μετά το καταστροφικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ επανέρχεται εντονότατα στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία πληθαίνουν και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η θέση της ριζοσπαστικής αριστεράς και των οικολογικών κινημάτων ότι η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά είναι η κατάργησή τους, αξίζει μεγαλύτερης προσοχής και ευρύτερης διεκδίκησης.


.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 


από tsantiri.gr

Επικίνδυνη για την ανθρωπότητα η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, τονίζει σε μήνυμά του ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή τον σεισμό στην Ιαπωνία


Έκκληση για να σκεφτούμε και πάλι τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, απευθύνει ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή τον σεισμό που συγκλόνισε την Ιαπωνία.


«Αντιπροτείνομεν τας ακινδύνους πρασίνας μορφάς ενεργείας, αι οποίαι και το περιβάλλον σέβονται και τον άνθρωπο δύνανται επαρκέστατα να υπηρετήσουν εις τας ανάγκας του», αναφέρει ο κ.κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμά του και χαρακτηρίζει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως επικίνδυνη για την επιβίωση της ανθρωπότητας.


«Ο Δημιουργός μας εχάρισεν ήλιον, αέρα, θαλάσσια και ωκεάνεια κύματα, εκ των οποίων δυνάμεθα να παράξωμεν ενέργειαν. Η οικολογούσα επιστήμη εφεύρε τρόπους και εξ αυτών των σκυβάλων να πορίζεται ενέργειαν ακίνδυνον. Διερωτώμεθα, λοιπόν: Προς τι η τροπή προς τόσον επικίνδυνα εγχειρήματα; Μήπως πρόκειται δι’ ύβριν κατά της φύσεως; Αλλά η φύσις εκδικείται!», λέει ο οικουμενικός πατριάρχης, ο οποίος, ταυτόχρονα, προσεύχεται «τόσον υπέρ των απολεσθέντων, όσον και υπέρ των εξακολουθητικώς δοκιμαζομένων και κινδυνευόντων, από τας μετασεισμικάς εκρήξεις του εγκελάδου».






.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.



και το σχόλιό μου μόλις έγινε γνωστή η έκρηξη το Σάββατο το πρωί, για να ξαναδούμε τον χάρτη:


Ας ελπίσουμε πως δεν θα εξελιχθεί σε νέο Τσερνομπίλ αν και από μόνη της αυτή η τραγική εξέλιξη πρέπει να γίνει η ταφόπλακα των ζόμπι του πυρηνικού λόμπι που μέσα στον γενικό χαμό της παγκόσμιας κρίσης βρήκαν την ευκαιρία μα νεκραναστηθούν και να ακυρώσουν την κατάργηση αυτού του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ πχ.σε Γερμανία και Γαλλία όπου ελέω Μέρκελ και Σαρκοζί πήραν πίσω τις καταργήσεις πυρηνικών εργοστασίων που είχαν αποφασιστεί την προηγούμενη δεκαετία.

Δεν μπορώ να μην σημειώσω πως ο "οικολογικός" Αλαφουζοσταθμός" δεν είχε δώσει μέχρι πριν λίγα λεπτά καμία σημασία στην έκρηξη που έγινε στις 9:00 περίπου ώρα Ελλάδας -σε αντίθεση με τη ΝΕΤ που εκτίμησε αμέσως σωστά την τεράστια σοβαρότητα της κατάστασης.

Ίσως.γιατί οι οικολογοαλαφούζοι την προηγούμενη περίοδο μας έβγαζαν συνεχώς ζόμπι του πυρηνικού λόμπι διαφημίζοντας τον εφιάλτη τους ακόμα και για την Ελλάδα, λέγοντας πως οι 4ης και 5ης γενιάς αντιδραστήρες δεν έχουν κανένα κίνδυνο!!!   


Ο παραπάνω χάρτης (τον είχα βρει εδώ http://techiechan.com/wp-content/uploads/2011/02/zumbeispiele.jpg) δεν είναι παρά μια απλή μεταφορά του χάρτη των περιοχών που έγιναν περιοχές θανάτου για χιλιάδες χρόνια γύρω από το Τσερνομπίλ, πάνω στον χάρτη της Ελλάδας... Για να καταλαβαίνουμε για τι τάξης έγκλημα μιλάνε τα ζόμπι του πυρηνικού λόμπι.


Συμπλήρωμα: Οι Βουλγαρικές αρχές διαβεβαίωσαν χθες πως το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αντέχει μέχρι σεισμούς 7 ρίχτερ. ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου