Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Παρουσίαση της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους

από Αριστερό Βήμα

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στην ΕΣΗΕΑ, η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του δημόσιου χρέους, με συνέντευξη Τύπου θα δώσει στη δημοσιότητα την έκκλησή της, την οποία υπογράφουν πάνω από 200 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Βουλευτές, πολιτικοί, συνδικαλιστές, αγωνιστές του εργατικού κινήματος, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, νομικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, αγωνιστές των κινημάτων ενάντια στην ακρίβεια, του κινήματος των διοδίων, εκπρόσωποι επιτροπών γειτονιάς, αγωνιστές του αγροτικού κινήματος ζητούν να έλθουν στο φως οι όροι υπό τους οποίους έχουν συναφθεί τα δάνεια που εξαναγκάζεται να επωμιστεί η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, με επαχθή αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα, μέσω των αλλεπάλληλων Μνημονίων που υπογράφει η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ

Σκοπός της ΕΛΕ είναι να εξακριβωθούν τα αίτια του δημόσιου χρέους, οι όροι με τους οποίους έχουν συναφθεί τα δάνεια και η χρήση τους. Βάσει των συμπερασμάτων που θα εξαχθούν, η ΕΛΕ θα κληθεί να διαμορφώσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, και του τμήματος εκείνου που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή απεχθές, και να διαπιστώσει ποιοι έχουν ευθύνες για τη σύναψη προβληματικών συμβάσεων χρέους.

Βασικό κριτήριο επιτυχίας της ΕΛΕ θα είναι κατά πόσο θα συμβάλει στη δημιουργία κινημάτων κατά του χρέους που θα πάρουν εκείνα την πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή του με βάση τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Απονομιμοποιώντας τους σχεδιασμούς των δανειστών, της κυβέρνησης και της Ε.Ε. να χειριστούν το χρέος με «επιμηκύνσεις» και «αναδιαρθρώσεις» που θα συνοδεύονται με την επιβολή ενός «αέναου» Μνημόνιου το οποίο θα οδηγεί στη διαχρονική μείωση μισθών και συντάξεων, στη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση και πλήρη εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της παιδείας και της υγείας, στην πώληση της δημόσιας περιουσίας, στην πρόκληση εν τέλει μιας τεράστιας κοινωνικής καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου